A 2022-i aszály Székelyföld településeit sem kímélte, minek után a csapadék mennyisége már 2020-ban és 2021-ben is elmaradt a sokéves átlagtól. A források, kisebb vízfolyások kiszáradtak, a települések jó részében állandósult a vízkorlátozás. Szerencsére a fejlesztési minisztérium által meghirdetett Anghel Saligny közművesítési program vízbeszerzési kutatásokat is finanszírozott.
Cégünk Szentkeresztbányán (Homoródfürdőn), Székelyderzsben, Rétyen, Etéden, Farkaslakán és Gyergyóalfaluban végzett ivóvízellátás célú elektromosellenállás-tomográfia (ERT) méréseket.

Farkaslaka Község Önkormányzata már nyár elején jelentős vízhiánnyal küzdött, így a mérések kiértékelése után rögtön nekilátott a fúrási és vezetékkiépítési feladatok megszervezésének.

Számunkra a terep emberpróbáló volt, tetézve azzal a körülménnyel, hogy a hatalmas szárazság miatt a talaj picit nedvesebb részének eléréséhez a 30 cm-es helyett 1 m hosszú acél elektródákat használtunk. A kifogástalan minőségű adatok érdekében minden egyes pontot locsoltunk, így a szokásosnál is lassabban haladtunk. Sikerült a cég történetének eddigi leghosszabb elektromos ellenállás szelvényét lemérni, mely 7 kilométeres hosszával több százezer pontos adathalmazt eredményezett.
A mindösszesen 17 km hosszúságban lemért szelvények kiértékelése alapján a Kalonda-tetőn kettő, Nyikómalomfalva területén egy 150 m mélységű fúrási helyszínt jelöltünk ki. A két fúrás, bár nem érte el ezt a mélységet, mégis sikeresnek mondható: a kutak vízhozama eléri a napi 200m 3 -t, ami fedezi a lakossági szükségleteket.